7 tipikus hiba az adatmentéssel kapcsolatban

Az alábbiakban az adatmentéssel kapcsolatos 7 tipikus hibát ismertetem. Azt hiszem, nem kell vitanapot indítanom arról, hogy az adatokat, az információt, a tartalmat védeni kell.

Védeni, óvni, vigyázni rá, két nagyon fontos ok miatt:

 1. Ha elvész, nagyon gyorsan kiderülhet róla, hogy pótolhatatlan, és ez magával vonz rengeteg fejfájást, gondot, problémát, anyagi veszteséget.
 2. Vannak olyan speciális adatok, amiknek a védelmét, megfelelő kezelését törvény írja elő. Ez természetesen otthoni felhasználókra kevésbé jellemző, de a teljes képhez ez is hozzátartozik.

cPanel Backup

 1. Egyáltalán nincs mentés

A legnagyobb hiba, amit egy számítógép felhasználó vagy vállalkozás el tud követni, hogy egyáltalán nincs adatmentése! Úgy gondolják, hogy a tárolt adatokkal nem történhet semmi baj vagy fel sem merül, hogy ezeket menteni szükséges.

Pedig műszaki hiba vagy emberi figyelmetlenség mindig történhet. Történik is. Sokan nem gondolják, de a vállalkozásuk legnagyobb kincse az adataik! Az elkészített árajánlatok, a kiküldött email-ek vagy a fényképek. És ez nem csak egy cég számára fontos, hanem az otthoni felhasználók esetében is. Gondoljon a gyerekekről vagy a legutóbbi ünnepi alkalmával készített fényképekre! Ezek megismételhetetlen pillanatok alkalmával megörökített fotók. Pótolhatatlanok!

Minden adat, ami csak egy helyen van meg, elveszhet. Legyen az a fényképezőgép vagy mobil telefon memóriája, a felhasználó notebookja vagy a
központi szerver.

Az adatok mentése elengedhetetlen!

 2. Van mentés, de az nem teljes körű

Gyakran előfordul, hogy van adatmentés, de nem minden fájl és adat kerül bele. Általában nem elegendő azoknak a mappáknak a mentése, ahol a fájlok vannak, legyen szó egy központi szerverről vagy egy felhasználó gépéről. Ma már sok egyéb helyen tárolunk adatokat.

 • Email-ek és címjegyzékek: ezeket sok esetben külön kell menteni. Függően a tárolás helyétől, általában elegendő az email-eket tároló fájlokat menteni (egy levelező kiszolgálón ez bonyolultabb is lehet).
 • Adatbázisok: sok számlázó, vállalatirányítási vagy egyéb program adatbázisban tárolja az adatokat. Ezeknek a mentéséről is általában külön kell gondoskodni.
 • Böngésző kedvencek: ezek is tipikusan azok, amik ki tudnak maradni az adatmentésből, de sokunknak fontosak. Itt kell megemlíteni a böngészőben tárolt jelszavakat is! A felhasználók szeretik elmenteni (és utána elfelejteni) a különböző web oldalakhoz használt jelszavakat és utána ezek egy részét nem könnyű pótolni.
 • Alvállalkozók munkái: sokszor készítettünk magunk számára anyagokat. Lehet ez egy web oldal vagy valamilyen kreatív anyag egy hirdetéshez. Utána az egyszerűség kedvéért ezt az alvállalkozó rögtön eljuttatja a megfelelő helyre: egy web oldalt feltölt a tárhelyre, egy megjelenítendő hirdetést elküld a nyomdához, stb. Van, hogy ezt az alvállalkozó házon belül meg is oldja. Aztán eltelik pár év és megint szükségünk lenne a korábban elkészült munkára, de az alvállalkozó már nem elérhető (vagy megromlott vele a viszony) és kiderül, hogy nincs meg amire szükségünk van. Az is lehet, hogy az alvállalkozó nem végzett megfelelő adatmentést. Ha elkészült számunkra egy munka, akkor annak mentését (archiválását) nekünk is meg kell oldani!
 • Cég saját web oldalának tartalma: gyakran egy tartalomkezelő rendszer segíti az oldal folyamatos frissítését. Az ide kerülő információ, adat nem mindig van meg más helyen vagy nehéz újra mindent összeszedni. A szolgáltatók általában gondoskodnak a szerverükön tárolt adat mentéséről, de érdemes ezt a cégnek saját magának is időnként menteni vagy automatizálni a mentését.
 • Mobil telefonok: minden nap használjuk és nem biztos, hogy gondolunk rá, hogy azon is folyamatosan vannak, számunkra fontos adatok. Ha más nem, akkor a telefonszámok. Időnként ezekről is kell másolatot készíteni!
 • Fényképezőgépek és egyéb eszközök: ezeket is használjuk naponta, de nem biztos, hogy mindenki megfelelő módon készít mentést az itt keletkező adatokról!

3. Nem automatizált az adatmentés

Nagyon nagy probléma, ha nem automatizált az adatmentést. Ha arra várunk, hogy egy felhasználó majd minden héten elvégzi, akkor nem fogja! Ki fog maradni egy hét, két hét vagy akár hónapok. Automatizálni kell az adatok mentését! Legjobb, ha bármilyen emberi beavatkozás nélkül megtörténik. Vagy ha emberi beavatkozás szükséges, akkor kapunk figyelmeztetést, ha ez kimaradt. Akinek erre szüksége van, az előre kapjon figyelmeztetést. Ideális esetben, egy céges szerveren futó program minden éjjel elvégzi automatikusan az adatok mentését.

4. Nem biztonságos a tárolás

Amikor már megoldott az adatmentés, akkor egy másik probléma szokott előkerülni, a lementett adatok biztonsága. Egy céges környezetben a tárolt fájlokhoz a felhasználók megfelelő jogosultsági rendszerben férhetnek hozzá. Gyakran fordul elő, hogy a mentésbe kerülő adatoknál már nincs meg ez a jogosultság és onnan bárki meg tud szerezni bármilyen adatot. Érdemes erre is odafigyelni!

5. Nincs ellenőrizve

Sajnos többször találkoztunk már vele, hogy egy cégnél jól kialakított adatmentési rendszer volt. Minden szükséges adat mentésre került, automatizálva. A rendszer figyelmeztetést küldött, ha megakadt a mentés, vagy akár kimaradt az egyik napi. Mégis, amikor vissza kellett volna állítani egy adatot, akkor nem lehetett, mert már olvashatatlan volt az adathordozó vagy egyéb hiba volt vele, amit nem érzékelt a mentés közben a rendszer.

Elengedhetetlen, hogy a mentéseket rendszeres időnként (3-6 havonta) manuálisan ellenőrizze valaki. Kell végezni egy részleges teszt visszaállítást és
meggyőződni róla, hogy tényleg működik-e az adatmentés! Ez jó alkalom arra is, hogy végiggondoljuk, hogy minden szükséges adat mentésre kerül-e. Esetleg nem került-e telepítésre egy új program vagy nem képződnek fontos adatok egyéb helyen is!

6. Adatmentés vagy archiválás

Nem szabad összekeverni az „adatmentés” és „archiválás” fogalmát. Az adatmentés célja, hogy az adatokról legyen egy utolsó aktuális állapot és egy hiba esetén azok visszaállíthatóak legyenek! Az adatmentés esetén nem feladat, hogy egy módosított vagy törölt adat is bármikor reprodukálható legyen. Az archiválás célja, hogy minden fájl, adat később előkereshető legyen!

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy fájl törlésre kerül, akkor az csak korlátozott ideig állítható vissza az adatmentésből! Viszont egy archiválási rendszerből az aktuális állapot általában nehezebben állítható vissza! Tehát a mentés és archiválás nem helyettesíti egymást.

7. Mi a helyzet a felhővel?

Számtalan alkalmazás létezik, ami az adatokat nem a mi számítógépeinken tárolja. Legyen az egy levelező rendszer, ami a leveleket a szolgáltatónál tárolja vagy akár egy online számlázó rendszer. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ezeknek az adatoknak a mentésével nem kell törődnünk, megoldja ezt a szolgáltató. Bár ez általánosságban igaz, mégis hallani olyan adatvesztésekről, amelyek nagy, neves szolgáltatóknál történtek. Úgy, hogy mindent elkövettek az adatok biztonsága érdekében,
mégis elvesztek a felhasználók, előfizetők 0.5%-ának adatai. Bár ez nem nagy szám, de ha pont benne vagyunk ebben a 0.5%-ban, akkor ez nem fog megnyugtatni.

Időnként célszerű megoldani, hogy ezekből az adatokból is legyen egy másolatunk!

Konklúzió

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

 • Van valamilyen adatmentésem?
 • Minden fontos adatot mentek?
 • Automatizált az adatmentés? Kapok értesítést, ha nem történik meg?
 • Csak az arra jogosult személyek férhetnek hozzá a lementett adatokhoz?
 • Megtörténik-e a mentés rendszeres ellenőrzése?

Ha mindegyik kérdésre „Igen!” a válasz, akkor az adataid biztonságban vannak. Ennek a cikknek a célja a gondolatébresztés. Nem volt cél egy minden körben alkalmazható megoldás nyújtása. Ez sok egyedi jellemzőtől függ és érdemes szakember segítségét kérni!

Tagged with 

2 thoughts on “7 tipikus hiba az adatmentéssel kapcsolatban

 1. Barile Ildikó says:

  Köszönöm a részletes felvilágosítást az adatmentéssel kapcsolatban, nagyon hasznos cikk. A kérdésem: a totalcommanderre végzett manuális mentés mennyire elegendő ahhoz, hogy az adataim és blogon közzétett írásaim biztonságban legyenek? Köszönöm a választ! Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Először amit mindenképpen tudni érdemes, hogy egy blogot és az azon közzétett írásokat csak és kizárólag totalcommanderrel menteni NEM lehet. Ugyanis a tárhelyen tárolt fájlok mellett még a bloghoz tartozik egy adatbázis is amiben a hasznos adatok tárolódnak. Tehát az adatbázisban találhatóak a cikkek.

   Természetesen az ilyen jellegű adatmentések többet jelentenek mintha nem lenne semmi, de sajnos ha beüt a krach, akkor ebből még nem lehetne visszaállítani egy működő blogot az adatbázis mentése nélkül.

   A másik ami mindenképpen fontos, hogy a mentés automatizált legyen és ha lehetőség van rá, akkor visszamenőleg is több változat álljon rendelkezésre, mert nem biztos, hogy az utolsó mentés a jó mentés. Lehet egy vírus fertőzés aminek a következtében korábbi mentéshez kell visszanyúlni.

   A jó hír, hogy nálunk a Mesetárhelynél az ügyfelek adatai biztonságban vannak, mert Napi, Heti és Havi adatmentést végzünk. Arra is lehetőség van nálunk, hogy az ügyfelek saját cPanel felületükön készítsenek mentéseket a tárhelyen tárolt fájlokról, adatbázisokról, email címek listájáról és azok beállításairól.

   További mesés napot kívánunk és sok látogatót! :)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>