Burgonyás lángos

Burgonyás lángos elkészítése

 Kevés embert ismerek, aki vissza utasítana egy illatozó frissen sült lángost.

Megszámlálhatatlan változata létezik, fokhagymás, tejfölös, sajtos tejfölös, magyaros, szalonnás, töltött…

A Mesetárhely konyhájában is készült pár tucat. Közreadom a receptet, nem nagy ördöngösség elkészíteni!

Lángos

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • kb. 6 dl langyos víz
  • 1 kocka élesztő
  • pici cukor
  • 1 evőkanál burgonya pehely por
  • 2 kávéskanál só
  • 3 evőkanál olaj

Egyéb hozzávalók:

  • kb. 6 dl olaj a sütéshez
  • fokhagyma
  • tejföl
  • sajt

 Elkészítés:

A tészta hozzávalóit az olaj kivételével kenyérsütő gépbe  teszem és dagasztó programmal alaposan össze dagasztom. Ha nincs kenyérsütő géped, ezt kézzel is meg lehet tenni. Ha a tészta össze áll és sima a felülete, akkor adom hozzá az olajat és azzal is átdagasztom.

Én nem futtatom fel az élesztőt, az eredmény úgy is tökéletes, de ha a kézi dagasztást választod,  akkor érdemes langyos vízben a cukorral kicsit felfuttatni.

A tésztának kb. nokedli tészta sűrűségűnek kell lennie, akkor lehet szépen kinyújtani.

lángos tészta

30 percig pihentetem az elkészült tésztát és újra dagasztom.

Amíg a tészta pihen elkészítem a fokhagymás kenőanyagot, a fokhagymát meghámozom, össze töröm fokhagyma nyomóval és kevés vízbe áztatom. ezzel kenem majd az elkészült lángost.

Előkészítek egy tálcát, papír törlővel takarom le, erre szedem ki a lángost, hogy lecsepegjen a felesleges olaj róla.

lángos tészta

Ismét 30 perc kelesztés  következik majd a tésztából golyókat formálok és lisztezett deszkára pakolom őket.

Mire a  golyók elkészülnek, az első tészta golyók  nyújthatóak lesznek. Én vizes kézzel nyújtom, a tésztás, de sokan olajos kézzel jobban megbirkóznak vele.

Kb. ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát és   bő forró olajban a villanytűzhelyen 6-os fokozaton ropogós pirosra sütöm.

sül a lángos

Az elkészült lángosokat a papírral letakart tálcára teszem, sózom, fokhagymával kenem és ízlés szerint ízesítem.

Nálunk  nagy kedvenc a sajtos tejfölös lángos:

Lángos

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>