Főzött gyurma elkészítése

Olcsó játék kreatív gyerekeknek avagy a főzött gyurma elkészítésének története

Történet:

Rengeteg tennivalóm végzése közben legkisebb gyermekem  elhatározta, hogy Ő bizony most gyurmázni fog.

Elő kerül a gyurmás doboz benne a rengeteg forma, jobbnál jobb gyurmázó kellék és egy nagy adag beszáradt használhatatlan gyurma.

És egyből előkerültek a krokodil könnyek is a bánatos szemekből.

Hiába minden nem jó holnap új gyurmát venni, most szeretnék, mert már kitaláltam, mit szeretnék csinálni belőle..

Aki ismeri a mai modern gyurmázó játékokat, tudja, hogy akármilyen gyurma nem jó bele. Az egyszerű só-liszt gyurma alkalmatlan ezekhez.

Néhány hónapja elmentettem egy főzött gyurma receptet, de sok reményt nem fűztem hozzá…

Hatalmas sikere lett és tökéletesen helyettesíti a drága gyurmákat.

Főzhető gyurma

Recept:

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál citromsav vagy borkősav (hogy ne penészedjen meg)
  • 3 dl víz
  • Ételfesték vagy más színező anyag

Elkészítés:

A hozzávalókat a színező anyagok kivételével össze kevertem, egy ragacsos csirizes darabos masszát kaptam… Itt szállt el a magabiztosságom és azt gondoltam, ebből nem lesz játékra alkalmas gyurma.

Főzött gyurma

Nem adtam fel, először nagy lángon átforrósítottam az egész masszát nagy hőfokon, a villany tűzhely legmagasabb fokozatán. Mikor  forró volt, a legalacsonyabb  fokozatra kapcsoltam. Ekkor már egy keverhetetlen masszám volt, amit csak  nyomkodni lehetett, keverni nem.

Főzött gyurma

Néhány percet forrósítottam, majd átforgattam,  átnyomkodtam fakanállal, kicsit  a kezemmel is, vigyázva, mert forró a massza. Minden darabját átforrósítottam.

Kb 10 perc alatt nem maradt egy csepp ragacs sem, elkészült a remekmű!

Meglepődve tapasztaltam, hogy remek, a drága gyurmára emlékeztető állagot vett fel a masszám.

Főzött gyurma

A forró gyurma kihűlve is megtartotta nagyszerű állagát Könnyen kezelhető tökéletes állagú gyurmát készítettem. Alaposan átdolgoztam és   ételfestékkel színeztem .

Főzött gyurma

Íme az eredmény, valóban tökéletes, könnyen formázható igazi gyurmát kaptam.

Főzött gyurmaNéhány személyes jó tanács:

  • Ne ijedj meg a masszától az elején, hihetetlen, de tényleg remek lesz.
  • Minden részét, minden  oldalát forrósítsd fel az alapanyagoknak, attól lesz  tökéletes az állaga
  • Az edénybe nem érdemes kevergetni, jobban jársz, ha csak nyomkodod, forgatod.
  • A színezés nyomot hagy a kezeden, de az elkészült gyurma már nem fog.
  • Érdemes hűtőben tárolni, hogy sokáig friss maradjon.
  • Levegőn tökéletesen szárad, ha kifakul, lelakkozva visszanyeri a színét.

Sok sikert az elkészítéshez!  Örömmel teli játékot  a kis kezeknek!

4 thoughts on “Főzött gyurma elkészítése

  1. Dávid Éva says:

    Szeretnék segítséget kérni, hogy vajon mit ronthattam el…A gyurma tökéletes, gyúrható állagú, amikor elkészül. Kihűlés után műanyagdobozban tároltam. Másnap egy nagyon ragacsos, használhatatlan valami lett belőle. Hol rontottam el a dolgot?

    • Kedves Éva!

      Nem tudom, mi lehet az oka,nekem még nem volt ilyen gondom vele.
      Csak találgatni tudok.
      Nekünk néhány hét alatt megromlik a hűtőben és akkor válik ragacsossá, de az viszonylag hosszú idő.

      Talán langyosan teszed bele a dobozba vagy kevés ideig főzöd.
      Ha egyik ötlet se jön be, esetleg emeld meg egy kicsit a liszt mennyiségét vagy tegyél hozzá egy kicsivel kevesebb vizet.

      Remélem sikerül elkészítened, mert tényleg remek móka.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>