Így nézne ki a világ ha látnánk a mobiltelefonos rádióhullámokat

Azt, hogy miként látnánk a körülöttünk lévő világot ha a Wi-Fi hullámokat is tudnánk észlelni, már korábban megmutattuk olvasóinknak. Most ugyanaz a művész aki azokat a képeket is megalkotta, az Illionis-i Egyetem mérnökeinek segítségével elkészített néhány hasonló képet, amelyekben azonban ezúttal a mobiltelefonok által használt rádióhullámokat próbálta meg vizuális módon is érzékelhetővé tenni.

bNew York teljesen elmerül a rengeteg rádióhullámban

Az ábrákban a rádióadások középpontjait a mobilszolgáltatók bázisállomásai képezik, amelyek a frekvenciák a telefonok közötti kiosztásáról, illetve az azokkal történő vezeték nélküli jelcseréről gondoskodnak, egy-egy viszonylag szűk területen belül.

A többféle szín a különböző frekvenciákat, a színek erőssége pedig a rádiójelek erősségét (“térerő”) szemlélteti a képekben. Utóbbi értelemszerűen a bázisállomástól távolabbi pontok felé folyamatosan csökken.

aChicago rádiós látképe

A képek persze – csak úgy, mint a korábbi esetben – elsősorban művészi értéket hordoznak, hiszen – többek között a látás korlátainál fogva – nem is adhatják vissza minden szempontból akkurátusan az élményt amit az biztosítana, ha valóban képesek lennénk szenzorikus úton érzékelni a rádiójelek terjedését.

cWashington egy bázisállomás közeléből

A teljes képkollekció itt tekinthető meg.

Tagged with 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>