Mesekonyha

szorgosmano2Mi készül a mesekonyhában?

Nem bájitalok, nem is varázsfőzetek, egyszerű, hétköznapi eledelek..

Kollégáink szorgos manócskákkal, gyakran  forgolódnak a konyhában.

Arra gondoltunk, időről időre közzé tesszük a Mesetárhely aktuális kedvencek receptjét.

Miért jó, ha a gyermek segít?

A legfontosabb, hogy a közös móka, közös program alatt a gyermek elsajátítja a  konyhai műveletek alapjait..

Magabiztosan eligazodik majd a  konyha birodalmában, játszva tanulja meg az eszközök használatát.

Lassacskán megtanulja a kis Konyhamanónk az ízesítés, fűszerezés titkait.

De talán  azt kell leginkább kiemelni, hogy a tradicionális családi receptek titkát is átadhatjuk gyermekünknek.

Melyik korban mit bízzunk gyermekünkre?

Már az egy éves gyermek is komoly segítség lehet a konyhában… adogathatja a hámozásra váró zöldséget, eszközöket.. elviheti a kukába a szemetet.

Három évesen  a kimért  összetevőket bele öntögetheti a keverő tálba, megpróbálkozhat a keveréssel is..

Négy évesen már ügyesen keverget a  két kicsi kéz., próbálkozik a  répa, zöldség hámozásával természetesen biztonságos hámozó használatával. Borsót pucol, epret csumáz… élvezettel  szaggatja a  pogácsát.

Öt évesen magabiztosan használja a  hámozókést, felügyelettel szeleteli a zöldséget egy vágódeszkán. Töltelékkel megszórja, tojással megkeni a kalácsot. Gazdaságosan, egyedül szaggatja a  pogácsát, kekszet.

Egy hat éves kis kukta ha  elég időt tölthetett a konyhában, egyedül el tud készíteni egy “keverős” sütit.  Ez a korosztály tud panírozni, tojást feltörni is.

Alsó tagozatos kis szakácsunk egy igazi családi reggelit is szívesen elkészít, melegszendvicset, teát, rántottát… hatalmas büszkeséggel  tölti el a falatozó család megelégedettsége!

Sorolhatnánk még tovább, de talán aki idáig el jut a gyermekkel, annak nem kellenek a tanácsok ötletek…

Ismerek olyan főiskolást, aki komoly megbecsülésnek örvendett a beiratkozás után, mert csoda dolgokat tudott főzni… Csodájára jártak a kollégiumi lakótársai..  rendre “kereste meg” a vacsoráját a “Mi adjuk az alapanyagot, csak csináld meg és elosztjuk ” felajánlásokkal.

 

Miért jó  a Kis Manók segítsége a szülőnek, nagyszülőnek?

Rohanó világunkban előfordul, hogy nehéz rászánni magunkat arra, hogy elkezdjük a gyermekek bevonását a konyha világába. Gyorsan kiderül azonban, hogy nem elvesztegetett idő !

Persze az is óriási előny, hogy hamarosan igazi segítőre találunk a gyermekben, de sokkal fontosabb az amit kialakítunk benne.

Megtanítjuk a sütés, főzés alapjaira. A kollegalitás közben igazi bizalmas viszonyt alakíthatunk ki vele.

A közös  munka, közös tevékenység közben csodálatos beszélgetések kerekednek, jobban megnyílik a gyermekünk, kötetlenebb bizalmasabb beszélgetések színtere a  konyha, mint bármely más hely a  világon. Nagyon fontos, hogy ezek az alkalmak segítenek kialakítani azt a köteléket, amiben a  kamasz segítségül meri hívni Édesanyját, Nagymamáját a nehéz élethelyzetekben.

Persze az is nagyon fontos, hogy az így tanuló csemete sokkal  felkészültebb lesz az önállóságra, mint  azok akik ezt az örömöt, lehetőséget nem élték át.

Egy életre szóló útravalót adhatunk a jövő generációjának.

Rajta hát!

Induljon a  sütés főzés!

Mi hamarosan hozzuk a recepteket!

 

 

 

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>