Steve Jobs mesés élettörténete

Ma lenne 58 éves Steve Jobs az informatika eddig élt egyik legkiválóbb alakja.Steve_Jobs_Headshot_2010-CROP

Olvasgatom, nézegetem az élettörténetét, elkezdtem egy bejegyzést, de úgy tűnik, a Wikipedia nagyszerűen leírja mesébe illő élettörténetét.

Élete
Anyja Joanne Schieble katolikus német bevándorlók gyermeke apja Abdulfattah „John” Jandal gazdag szír muzulmán családból származott.

Az egyetemen ismerkedtek össze, ahol Jandal tanársegéd volt Schieble végzős hallgató.

A lány szülei ellenezték a kapcsolatot és amikor 23 évesen Joanne Schieble teherbe esett haldokló apja kitagadással fenyegette meg lányát.

A kényszerítő körülmények hatására a pár az örökbe adás mellett döntött. Az anya egyetlen feltételt szabott, miszerint csak diplomás pár fogadhatja örökbe gyermekét.

1955. február 24-én, amikor megszületett a fiú, a terv szerinti örökbefogadó pár – egy ügyvéd és felesége – visszakozott, hogy inkább lányt szeretnének.

Így az örökbefogadó listán soron következő pár kapta meg a gyermeket. Ők azonban nem hogy diplomások nem voltak, de még a középiskolát se végezték el. Örökbefogadó szülei Paul Reinhold, aki a Parti Őrségnél volt gépész és felesége az örmény származású Clara Hagopian. Joanne Schieble így kezdetben megtagadta a papírok aláírását és hetekig bizonytalan volt a gyermekelhelyezés sorsa.

Végül kompromisszum született és az örökbefogadó szülők vállalták, hogy a gyermek egyetemi tanulmányira nyitnak egy számlát.

Korai évek
Örökbefogadó szüleik még egy kislányt is örökbe fogadtak, aztán a család egy munka lehetősége miatt – a mai Szilícium-völgybeli – Mountain View-ba költöztek.

A fiatal Steve Jobsra nagy hatással volt apja ezermester tudása és törekedése a tökéletességre. Később többször tesz említést erről a meghatározó időszakról.
Jobs még az iskola előtt megtanult írni és olvasni így az iskolai évek kezdetét unalmasnak találta, később pedig beilleszkedési zavarai voltak.

Több csínytevése volt, amiért aztán sok büntetést kapott az iskolától, de örökbefogadó szülei laza fegyelemmel nevelték őt.

Egy iskolai tudás felmérőn átlag felett teljesített, ezért tanárai felsőbb osztályba tanácsolják, de ez végül negatív eredményt hozott és a beilleszkedési zavar csak erősödött az idősebb osztálytársak hatására.

Végül iskola váltás és Los Altos-ba költözés lett a következménye. Ez egy jobb környék volt korábbi lakóhelyüknél és a házhoz egy garázs is tartozott. A ház a cupertino-i iskolakörzethez tartozott így ott folytatta tanulmányait.
Az 1968-ban megjelent Life magazin címlapjának hatására – amely éhező gyerekeket mutatott – meginog bizalma a keresztény vallásban.

Jobs a Homestead középiskolába tanul tovább és egyre többet foglakozik elektronikával.

Egy ismerős segítségével bekerül a „HP Explorer’s Clubba”, ahol a Hewlett-Packard mérnökei tartanak előadásokat a diákok számára. Egy HP laborlátogatás alkalmával lát először „asztali számítógépet”. A Klub munka hatására frekvencia számláló építésbe kezd, de mivel nincsenek megfelelő alkatrészei, így felhívta Bill Hewlett-et. Tőle kért alkatrészeket, amit meg is kapott, sőt a cég vezérigazgató még egy diákmunkát is kínált az eszes és élelmes diáknak. A cégtől rengeteg felesleges alkatrészhez jut, és eljár elektronikai piacokra is.
Később tizenöt évesen „füvezni” kezd és rászokik a marihuánára.

Az iskola utolsó éveiben pedig már LSD kipróbáláson is túl van. Érdeklődni kezd a műszaki tudományok mellett a szépirodalom és a művészetek felé.

Egy elektronikai témájú órán ismerkedik meg az öt évvel idősebb, zseniális Stephen Wozniakkal. A szintén némileg aszociális Wozniak jelleme habár különbözött Jobsétól mégis összebarátkoznak…..

A történet folytatását és rengeteg hihetetlen dolgot olvashatsz még a wikipedia bejegyzésében.

Igazán sajnálatos, hogy ez a csodálatos történet 2011. október 5. véget ért!

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>