Hogyan védjük meg a számítógépünket a túlfeszültségtől, villámcsapástól?

Mitől lehet áramingadozás?

Az áramingadozás leggyakoribb oka, hogy több fogyasztó van egy fázisra  ráterhelve. Mikor egyszerre többen kapcsolnak bvezeteke nagy áramfelvétellel működő készüléket, akkor lecsökken a hálózat ellátottsága, ha viszont több készülék egyszerre kikapcsolásra kerül, hirtelen  nagyobb feszültséget kapnak a működő készülékek.

Gyakran előfordul, hogy az áramszolgáltatónál jelentkező probléma okoz gondot. Egy zárlat,  egy kismadár, aki neki repül a vezetéknek, vagy a viharos szél is okozhat áramingadozást.

Ezeket az ingadozásokat a számítógép nem tudja áthidalni, előfordulhat, hogy kikapcsol újra indul, súlyosabb esetben  akár az operációs rendszere vagy valamelyik alkatrésze is meghibásodhat.

A számítógép védelme váratlan áramkimaradás esetén

Tapasztalatból beszélek, amikor azt állítom, hogy ha egy rendszer a ki- és bekapcsoláskor áram nélkül marad, az könnyen katasztrófához vezethet… Egy lehetséges kimenetele ennek, hogy az operációs rendszer megsérül és a gép nem fog tudni bebootolni (belépni/elindulni).

Anyagilag jobban megterhelő azonban, ha a készülék alkatrésze hibásodik meg.

Ha folyamatosan szükséged van arra, hogy a számítógépedet használni tudd, javasoljuk, hogy szerezz be egy akkumulátort és egy szünetmentes tápegységet.

Önmagában a szünetmentes tápegység is megfizethetetlen szolgálatot tesz, ha áramkimaradás van. Így legalább arra van időd, hogy gyorsan elments mindent, amivel dolgoztál.

Azt gondolhatnánk, hogy laptoposoknak nagy kő eshet le a szívükről, hiszen nekik beépített akkumulátoruk van, így kevésbé igényelik a szünetmentes tápot.  Viszont az áram lökések, áram ingadozások a laptopokat is veszélyeztetik, a túl-áram elleni védelmet biztosítani kell ebben az esetben is a töltések alkalmával.

Mivel az okozott kár elég nagy lehet, így mindenképp megéri kis befektetéssel megmenteni gépünket és egy akkumulátort  illetve szünetmentesmentes tápot venni (ez akár a lökésszerű áramkimaradástól – áramingadozástól is megvéd, nemcsak a tartós áramszünetektől).

A természet játéka a villámcsapásvillam1

A szolgáltatás helytelen működése mellett van még egy tényező, ami legalább olyan problémákat idézhet elő a számítógépünkben.

Tudtad, hogy a Földön másodpercenként 100 villámcsapás történik??? Ez évente 3,6 TRILLIÓ…

A háztartási gépek sokszor károsodnak a villámcsapások óriási energiájától, ha a házba vagy a villanydúcokba vág bele a villám. Sajnos ez történhet a számítógépünkkel is, ha hálózatra van csatlakoztatva a villámlás pillanatában.

Hogyan védhetjük ki a nem gyakori, mégis végzetes esemény hatását?

  • Vihar kezdete előtt húzzunk ki a hálózatból a gépünket!
  • Nemcsak a hálózati, de a modem vezetékeket is csatlakoztassuk le!
  • Használj nagyfeszültségi védelmet, ami nem összekeverendő az elosztóval!

A nagyfeszültség védelem

A nagyfeszültség elleni védelem felfogja ezeket a nagy energialökéseket és nem engedi a géped közelébe.

Megfelelő nagyfeszültségi védelmet vásárolj!

A következő paramétereket vedd figyelembe:

  • Némelyik nem véd a villámlástól. Olyat válassz, amelyik véd!
  • Ha sokszor van modemmel összekötve a géped, akkor olyan védelmet válassz, aminek van modemkimenete is!
  • Olyan védelem legyen, ami garanciát vállal a megfelelően csatlakoztatott berendezések teljes nagyfeszültségi védelmére!
  • Azt is mérd fel, hogy szükséged van-e szünetmentes tápegységre! Előbbi a nagy energiatöbbletekre, míg utóbbi az energiakimaradásokra (áramszünet) biztosít megfelelő védelmet.

Bármilyen rövid ideig tarthat az elektromosság hiánya vagy a feszültség többlete, az okozott károk nagyok lehetnek akár adatvesztés akár a gép fizikai sérülését okozva.

Ha már védelem hiányában megtörtént a baj, akkor sincs késő lépéseket tenni!

Még akkor is, ha úgy tűnik, minden normális módon üzemel, a gépet akkor is érdemes átnézni egy villámcsapást követően – nehogy később tűz- vagy áramütés legyen belőle!

kuka

Néhány óvintézkedés:

 • Ha a vezetékes telefonod illetve a háztartási gépek valamelyike sérült, akkor feltételezhető, hogy a csatlakoztatott számítógép is kapott ütést.
 • A hálózatról lecsatlakoztatott gép házát eltávolítva nézzük meg, hogy vannak-e égésnek, koromnak nyomai (főként hátul, a betáp résznél)
 • Szagoljuk meg, hogy nem érzünk-e furcsa, éget, savas illatot még ha nem találtunk látható égési jelet, akkor is!

Gyanú vagy káresemény esetén fordulj számítógépes szakemberhez!

TIPP: érdemes kihúzni a hálózatból mindent vihar előtt illetve akkor is, ha hosszabb-rövidebb ideig nem tartózkodunk otthon!

És csak hogy mosolyogva záruljon ez a bejegyzés, egy igazi szakállas informatikus igazság:

A processzor füsttel működik. Ha kimegy belőle a füst, nem működik tovább.

 

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>