Húsvéti kalács

Elérkezett a húsvéti készülődés ideje.


Nálunk nagy öröm az ünnepi készülődés, remélem sok családban hasomló a sürgés-forgás ilyenkor!

Ma a sütik mellett elkészült a hagyományos húsvéti kalács is. Közkinccsé teszem az  elkészítését.

Hozzávalók:

1 kg finomliszt
10 dkg margarin
5 dkg friss  élesztő
1 kiskanál só
10 dkg kristálycukor
6 dl tej
2 tojás
mazsola

A kenéshez 1 db tojás kevés tejjel kikeverve

A tészta alapanyagait a margarin kivételével kenyérsütőgépben dagasztjuk, akinek nincs kézzel is tökéletesen sikerül. Ha a tészta alaposan ki van dolgozva, bele keverjük a margarint olvasztva. Én nem szoktam az élesztőt felfuttatni, eddig nem volt ebből probléma.

Ha a  a tészta duplájára kelt, átdolgozom újra, ismét duplájára kelesztem, megint átdolgozom, 9 darabba veszem hengerré formázom, 3-3 darabot össze fonok, margarinnal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. A képeken látszik, hogy én egy kicsit megnöveltem az alapanyagok mennyiségét.

20 percig kelesztem, közben a sütőt bemelegítem, 175c-on szép mosolygós pirosra sütöm.

Ügyelni kell rá, manócskáink ne falják fel ideje korán! 

Nagy segítségemre volt a szorgos segédem, össze borította az alapanyagokat, feltörte a tojást, megkente a kalácsok tetejét. Természetesen minőség ellenőrzést végzett a mazsolán, miután finomnak ítélte, hozzá adta a többi összetevőhöz.

 

2 thoughts on “Húsvéti kalács

  1. Sárosi Ferencné says:

    biztosan már el is fogyott jöhet a következő recept

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>