Házi Bombi recept

Házi töltött puszedli avagy az igazi házi Bombi recept  

Az Advent nálunk is mint sok más családban  ez   a várakozásról, készülődésről szól.

Minden évben ha tehetjük  Advent első vasárnapján elkészítjük a Bombi  “próbasütést” .

Természetesen  ebben az évben se történt másképpen.

Sokszor sokan kérték már a receptet, most közkincsé teszem

 

Bombi

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 5 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg méz
  • 1 kis 20%-os pohár tejföl
  • 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
  • 65 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna

Egyéb hozzávalók:

  • fél kg étcsokoládé
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • egy üveg tetszőleges ízű lekvár(legjobb a nagymama házi barack lekvárja)
  • 12 ek étolaj

Elkészítés:

A liszt és a szódabikarbóna kivételével folyamatos kevergetés közben alacsony hőfokon  felolvasztom a hozzávalókat.

Ha a  massza egynemű, belekeverem a lisztet és a szódabikarbónát.
Néhány órára, akár egy egész éjszakára hideg helyre teszem pihenni.

Ezután következik az időigényes feladat, amibe tapasztalataim szerint a gyerekek is szívesen bekapcsolódnak.
A tésztát  kb. fél cm-es vastagságúra nyújtom, és különböző formákat szaggatok belőle.

 házi bombi

mézas kalács

Amint a képeken is látszik, nekem remek segítőm volt a próbasütés alatt!

Két tepsit sütőpapírral bélelek és bele pakolom a kiszúrt formákat.
Kicsit nagyobb távolságot hagyok, mint más apró sütinél, mert a tészták megdagadnak.

mézeskalács

160-170C °-ra előmelegítem a sütőt és kisütöm a  figurákat kb. 10 alatt. Vigyázni kell, mert hamar megég!

Lehetőleg még melegen két két egyforma darabot lekvárral össze ragasztok!  Így jobban beszívja a lekvárt és ízletesebb lesz!

Ha az összes  figurát össze ragasztattam, néhány órát hagyom pihenni, mert akkor nem esik szét.

A csokizás menete:

A csokoládét felolvasztom

Az én módszerem 10 dkg csokihoz kb. 1-2 evőkanál olajat adok és forró víz felett felolvasztom.

Nálunk a sláger az étcsokiba mártott és fehércsokival díszített változat. Természetesen fordítva is  elkészíthető, sakkor fordított csoki mennyiséget vásárolunk.

Nem fogy el az összes csokoládé, amit a recept elején írtam, de ahhoz ,hogy szépen tudjunk dolgozni, jó ha nagy mennyiségű csokit olvasztunk
A maradékot másik süti tetejére önthetjük vagy tejjel felforralva ízletes forrócsokit készíthetünk belőle.

Az asztalt letakarom egy nejlon fóliával.

a figurákat óvatosan, hogy ne essenek szét belemártom az étcsokoládéba a fehér csokoládéból tetszőleges vonalakat csorgatok rá egy kanál segítségével és egy fogvájóval vagy  hurkapálcikával, elhúzom a csíkokat. Akkor lezs szép, ha mindig egy irányba húzom a csíkokat.

mézes puszedliMegvárom, míg teljesen megszilárdul a csokoládé és zárható dobozokba csomagolom. Azonnal fogyasztható, igazán puha sütemény lesz belőle.

Tipp:

Én ebből a tésztából készítem a puszedlit és a mézeskalács figurákat is!

Jó étvágyat!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>