Házi kürtös kalács

Hogyan készítsünk otthon kürtöskalácsot?

Vásárokon, strandokon különböző rendezvényeken  sokszor terjeng a csodálatos édes, semmihez se fogható édes illat. Mindenki azonnal felismeri azt az illatot.

A Mesetárhelynél sincs olyan aki ne szeretné, ne lenne képes  hosszú sorok végére beállni egy egy finom, illatozó kürtöskalácsért.

Internetes barangolásom alkalmával többször olvastam már  receptet és láttam különböző praktikákat, hogyan lehet otthon elkészíteni ezt a finomságot.

Az választásom a sörös dobozos megoldás, ezt ajánlom kipróbálásra. :)

Előkészületek:

sörös dobozok

Első feladat volt szerezni pár üres sörös dobozt, ezt az akadályt sikerült elhárítani. Az ismerősök között sok önként jelentkezőt talál mindenki pár sörös doboz kiürítésére.

sörös dobozok

A sörös dobozokat kimostam megszárítottam és alufóliába csomagoltam.

A kürtös kalács receptje:

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott margarin

Egyéb hozzávalók:

  • 5 dkg margarin
  • ízlés szerint porcukor, dió, fahéj, kókusz, kakaópor

Minden hozzávalót az olvasztott margarin kivételével kenyérsütő gépbe teszek és bedagasztom, ha a tészta össze állt, akkor adom hozzá a margarint és azt is bele dolgozom. Természetesen ez a művelet kézzel is elvégezhető, a lényeg, hogy alaposan  bedagasszuk a tésztát, sima egyenletes végeredményt kapjunk.

kürtöskalács tészta

Amíg a tészta pihen, olvasztott margarinnal megkenem az előkészített sörös dobozokat. A tésztát 30 percig pihentetem majd újra átdolgozom és megint 30 percig kelesztem.

Bekapcsolom a sütőt 200 C °-ra. Lisztezett deszkán a megkelt tésztát kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtom és 5 cm. széles csíkokra vágom.

kürtöskalács tészta

Egyenletesen feltekerem a sörös dobozokra, ügyelve arra, hogy a két szélére ahol a doboz elkeskenyedik ne lógjon rá, mert akkor nem lehet leszedni róla ha elkészül.

Az elkészült  kürtös kalácsokat porcukorba forgatom, alaposan dolgozom, mindenhol egyenletes vastag rétegben legyen a cukor. Én kicsit megkenem vízzel a nyers tésztát, akkor jobban felveszi a tészta a cukrot. Kicsit rá is nyomkodom, így a tésztát is jobban rásimítom a dobozra és  a feltekert részeket is össze ragasztom. Ezzel  előzöm meg azt, hogy a tészta sütés közben leessen az alapról.

kürtös kalács

Ezen a képen a fahéjas változat látható, nálunk nagy kedvenc.

Egyszerre négy kalácsot  lehet a nagy méretű tepsibe tenni, hogy ne érjenek össze és  kényelmesen lehessen velük dolgozni.

A forró sütő középső sínére tessem a kalácsot, 10 percig sütöm majd  megforgatom, hogy minden kalács alja a tetejére kerüljön és még kb. 10 percig sütöm.

Langyosan  elosztom a várakozók között és begyűjtöm a  dicséreteket. Jó étvágyat!

kürtös kalács

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>